Recenzja Lenovo TAB 2 A7-10F - test

Recenzja Lenovo TAB 2 A7-10F – test


Drodzy Państwo, dzisiaj mam przyjemność przedstawić wam tablet Lenovo TAB 2 A7-10F, który został zaprezentowany wraz z A7-30 na tegorocznych targach CES. Urządzenie to zostało oficjalnie wprowadzone na Polski rynek niespełna trzydzieści dniu temu, a ja mogę już je dla Was przetestować. Jeżeli jesteście ciekawi, jak wypadł tablet za 400 złotych podczas codziennego użytkowania, zapraszam do przeczytania tej recenzji.

1. Wykonanie

Urządzenie, które otrzymałem do testów, jest fabrycznie nowe, dlatego będę mógł wam powiedzieć, jak ono wygląda wprost ze sklepu. Opakowanie utrzymane zostało w kolorach czarnych, co dla tego producenta jest charakterystyczne. Na froncie kartonu możemy znaleźć informacje o modelu naszego tabletu oraz jego zdjęcie a z tyłu całą specyfikację. Po raz kolejny chwale firmę Lenovo za umieszczanie takich informacji na opakowaniu, ponieważ uważam, że nie ma się z czym ukrywać. Gdy otworzymy kartonik, zobaczymy starannie zapakowane urządzenie oraz akcesoria. Wszystko znajduję się w foliowych woreczkach, a do tego jest dołączona instrukcja w języku polskim, za co warto pochwalić koncern. Do urządzenia dołączono standardowe akcesoria między innymi adapter wraz z kablem USB.

Teraz przejdźmy do samego urządzenia. Tablet ten jest jednostką budżetową, dlatego został wykonany z plastiku. Tworzywo to jednak jest miłe w dotyku i nie łapie rys. Przez okres testów nie zauważyłem żadnych ubytków lakieru, jak to miało miejsce w innych urządzeniach tej firmy. Centralnym punktem przedniej ścianki jest ekran, którego przekątna wynosi 7 cali. Zauważyłem, że nie łapie on tak mocno odcisków, jak inne ekrany oraz odporny jest na zarysowania. Muszę się przyznać, że spadł mi on kilka razy, ale po tafli nic nie było widać. Ekran okraszony jest ramkami, do których muszę się przyczepić. Prawa i lewa jest dobra, ale górna i dolna zostały niepotrzebnie powiększone. Takie jest moje osobiste zdanie. Na górnej ramce zostało umieszczone logo producenta, przednia kamerka oraz głośnik. Ten ostatni jest tylko jeden i nie doświadczymy tutaj stereo. Mimo to gra on bardzo wyraźnie i głośno. Od razu ostrzegam, nie ma w tym tablecie czujnika odpowiedzialnego za jasność ekranu i z tą musimy sobie radzić sami. Teraz powiem kilka słów o tym, co znajduję się na prawej krawędzi urządzenia, a tam został wbudowany przycisk do włączenia urządzenia oraz regulacji głośności. Zostały one wykonane starannie i zawsze są wyczuwalne pod kciukiem. Na lewej krawędzi możemy znaleźć charakterystyczną zaślepkę. Gdy ją otworzymy, zobaczymy slot na kartę MicroSD. Do zaślepki nie mam zastrzeżeń, jest dobrze spasowana i nie wystaje poza obrys urządzenia. Niestety nie uraczymy tutaj miejsca na kartę Micro-SIM, ale dla budżetowych tabletów jest to charakterystyczne. Górna część urządzenia została opanowana przez port Micro USB oraz Jack. Na pozostałych krawędziach nie znajdziemy już niczego, a teraz przejdźmy na tył obudowy, gdzie znajduję się tylko logo producenta. Pewnie wielu z was zastanawia się, gdzie jest tylny aparat. W tym urządzeniu nie został on zainstalowany, ale mi nie przeszkadzało mi to zupełnie.

Na koniec powiem, że wygląd urządzenia od samego początku wzbudził we mnie dobre uczucia, a użytkowanie tylko to potwierdziło. Tablet pewnie leży w dłoni i jest dość sztywny. Jedynie co mi się nie podoba to charakterystyczne dźwięki dochodzące z górnych rejonów obudowy podczas jej wyginania. Jednak jak na budżetowe urządzenie jest to mała wada, a samo wykonanie mogę zaliczyć do plusów produktu.

DSCF1607

Kartonik, w którym znajduję się urządzenie.

DSCF1610

Tablet w folii zabezpieczającej.

DSCF1613

Wszystkie akcesoria znajdujące się w opakowaniu.

DSCF1616

Specyfikacja urządzenia umieszczona na pudełku.

DSCF1619

Produkt w pełnej okazałości.

DSCF1622

Logo producenta znajdujące się nad ekranem.

DSCF1624

Górna krawędź tabletu.

DSCF1632

Prawa strona urządzenia.

DSCF1638

Lewy bok produktu firmy Lenovo.

DSCF1646

Tylna klapa urządzenia.

DSCF1649

Tablet z uruchomionym systemem operacyjnym.

2. Specyfikacja 

Za wykonywanie obliczeń odpowiedzialny jest układ MTK MT8127. Jest to 32 bitowy CPU posiadający cztery fizyczne rdzenie. Minimalna częstotliwość jednego rdzenia wynosi 598 MHz a maksymalna 1,3 GHZ. Tyle suchych liczb a teraz przejdźmy do testów syntetycznych i zobaczmy, na co stać MTK. Za pracę na jednym rdzeniu układ ten uzyskał 361 punktów a podczas obliczeń na wszystkich 1188. Takich rezultatów można było się spodziewać, tym bardziej że sam tablet jest produktem budżetowym i nie kładziono tutaj zbyt dużego nacisku na wydajność.

Wspomniałem wyżej o mózgu naszego urządzenia, a teraz skupmy się na karcie graficznej. Jednostka jaka tutaj została zastosowana to Mali 450-MP. Jest to trochę lepszy układ niż ten stosowany w większości tanich urządzeń, ale mimo to nie powala on swoją wydajnością. Potwierdzają to również wyniki z programu AnTuTu. Na mapie Ice Storm Extreme grafika uzyskała następujące wyniki: podczas pierwszego testu obraz generowany był z szybkością 14 klatek na sekundę, podczas drugiego testu animację renderowano z prędkością 11 FPS, a podczas testu fizyki grafika była przedstawiana z szybkością 25 FPS. Rezultaty te nie były powalające, ale o dziwo układ podczas testów praktycznych bardzo mnie zaskoczył.

Pierwszą grę, jaką uruchomiłem na tablecie była produkcja pod tytułem GT Racing 2. Przejechałem kilka wyścigów i byłem bardzo zadziwiony. GT chodziło płynnie nawet w momentach, w których potrzebowało większej mocy obliczeniowej. Wiadomo, grafika nie była ustawiona na najwyższe detale, ale myślałem, że nawet najniższe detale będą zbyt wysokie dla Mali 450-MP a tu takie miłe zaskoczenie. Drugą grą, jaką miałem przyjemność zagrać to Asphalt 8 i tutaj tablet też mile mnie zaskoczył. Produkcja ta również chodziła dobrze i to w detalach średnich co uważam za bardzo dobry wynik. Ostatnią produkcję, jaką uruchomiłem to Dead Trigger 2. Ona również chodziła z pełną płynnością i nie miałem z nią żadnych problemów. Podsumowując akapit o karcie graficznej, byłem bardzo miło zaskoczony, że udało mi się pograć w tak dużą ilość gier i to w pełnej grywalnośći.

Screenshot_2015-03-20-06-06-49

Screenshot_2015-03-20-06-10-28

Screenshot_2015-03-20-05-54-45

Powyżej przedstawiamy zdjęcia z ustawieniami graficznymi gier, które zostały uruchomione na tablecie.

Przejdźmy sobie teraz do pamięci operacyjnej oraz tej przeznaczonej na dane. Zacznę od tej pierwszej, która została zainstalowana w ilości 1 GB. Wartość ta jest wystarczająca, aby system operacyjny działał płynnie, jednak występuje tutaj np. przeładowania kart w przeglądarce internetowej. RAM uzyskał 1415 punktów za operacyjnie wykonywane na niej a za prędkość działania 1780. Pamięci na dane mamy 8 GB, z czego dla użytkownika zostaje niespełna 5 i jest to bardzo mała ilość. Ja zainstalowanełem tylko niezbędne aplikację do testów i brakowało już mi miejsca, a jeżeli ktoś będzie z tego tabletu korzystał na co dzień, będzie zmuszony do zainstalowania karty MicroSD. Uważam, że producent powinien pomyśleć nad instalacją większej ilości tej pamięci. Wszystko to działa pod kontrolą Androida 4.4.2 z autorską nakładką Lenovo. Do płynności działania systemu nie mam żadnych zastrzeżeń. Cała platforma w teście AnTuTu uzyskała wynik 22535 punktów.

Screenshot_2015-03-19-13-49-15 Screenshot_2015-03-19-13-49-30
Screenshot_2015-03-19-13-50-08 Screenshot_2015-03-19-13-50-21
Screenshot_2015-03-19-13-50-37

Tabela wynikowa z programu AnTuTu Bechmark v 5.6.2.

Screenshot_2015-03-19-14-06-49

Rezultat uzyskany w programie 3D Mark.

Screenshot_2015-03-19-14-12-06 Screenshot_2015-03-19-14-12-17
Screenshot_2015-03-19-14-12-33 Screenshot_2015-03-19-14-12-45
Screenshot_2015-03-19-14-12-53

Zdjęcia z testów programem Geekbench 3.

Screenshot_2015-03-19-14-29-04 Screenshot_2015-03-19-14-29-13
Screenshot_2015-03-19-14-27-20 Screenshot_2015-03-19-14-27-28
Screenshot_2015-03-19-14-27-59 Screenshot_2015-03-19-14-27-53
Screenshot_2015-03-19-14-27-45 Screenshot_2015-03-19-14-27-39
Screenshot_2015-03-19-14-28-50 Screenshot_2015-03-19-14-28-45
Screenshot_2015-03-19-14-28-34 Screenshot_2015-03-19-14-28-29
Screenshot_2015-03-19-14-28-24 Screenshot_2015-03-19-14-28-18
Screenshot_2015-03-19-14-28-12 Screenshot_2015-03-19-14-28-06

Rezultaty uzyskane w programie GFX OpenGL.

3. Aparat fotograficzny

Powiem teraz kilka słów o aparacie, który został tutaj zamontowany. Jego rozdzielczość wynosi 0,3 mpx, a zdjęcia mają wymiar 640×400. Jak sami widzicie, parametry te są naprawdę słabe i nawet wiekowe komórki mają lepsze. Rozumiem, że tablet jest budżetową jednostką, ale mimo wszystko w innych urządzeniach w tym przedziale cenowym są montowane lepsze kamerki. Zdjęcia są zaszumione, a kolory ni jak mają się do rzeczywistych. Uważam, że Lenovo mogło się pokusić o nieinstalowanie żądnego aparatu, ponieważ za bardzo nie wiem, do czego miałby on służyć.

Aplikacja, która steruje tą kamerką, jest taka sama jak w innych produktach koncernu tylko, że została dość mocno odchudzona. Nie ma tutaj, tak dużo efektów, jak było to w poprzednich wersjach programu. Również same ustawienia zostały zmniejszone do minimów. Na samą aplikację nie mogę narzekać, ponieważ została ona sprawdzona już w innych bojach i sprawuje się bardzo dobrze.

IMG_20150322_072422

Zdjęcie zostało wykonane w trybie normalnym.

IMG_20150322_072219

Fotografia zrobiona przy użyciu trybu wykrywania twarzy.

4. Aplikacje i system operacyjny

Skupimy się teraz nad aplikacjami oraz ciekawszymi funkcjami dostępnymi w systemie. Po raz kolejny Lenovo dostarcza do swojego urządzenia pakiety biurowy. Tak jak w poprzednich urządzeniach możemy tworzyć i przeglądać: dokumenty tekstowe, arkusze kalkulacyjne oraz prezentacje. Miałem obawy co do użytkowania aplikacji na tak małym ekranie, ale były one bezzasadne i uważam, że pakiet ten bardzo się przyda użytkownikom.

Screenshot_2015-03-21-18-51-50 - kopia (Kopiowanie)

Mimo że w urządzeniu znajduję się tylko jeden głośnik, została dołączona tutaj również aplikacja Dolby Audio i zawiodłem się na niej. Jest ona bardzo, bardzo odchudzona. Nie ma tutaj predefiniowanych profili, które były naprawdę dobrze skonfigurowane w poprzednich tabletach. Niestety wyeliminowanie tych profili spowodowało to, że musimy wszystko konfigurować ręcznie, a mniej zaawansowanym użytkownikom mogło, by to sprawić wiele problemu. Osobiście uważam, że firma powinna albo zrezygnować z dodawania tej aplikacji, albo implementacja jej powinna być pełna, jak to miało miejsce do tej pory.

Screenshot_2015-03-21-18-52-51 - kopia (Kopiowanie)

W akapitach wyżej mówiłem o aplikacjach użytkowych, a teraz powiem o grze, która jest dołączona do zestawu. Nosi ona nazwę Tab The Frog i jak sam tytuł mówi, polega ona na klikaniu w ropuchy. Naprawdę można przy tej produkcji dobrze się bawić i gra bardzo mocno wciąga, tylko jest jedno, ale. Szkoda, że jest do demówka i od osiągnięcia drugiego poziomu nie możemy już w nią grać. Bardzo mnie do zniesmaczyło, tym bardziej że taka aplikacja byłaby bardzo miłym dodatkiem.

Screenshot_2015-03-21-18-52-34 - kopia (Kopiowanie)

Mówiłem już o grach oraz aplikacjach a teraz przyszła pora na system operacyjny. Tablet działa pod kontrolą Androida 4.4 i jest to duże zaskoczenie. Urządzenia budżetowe raczej są wyposażone w niższe wersje systemu a tu taka niespodzianka. Mało tego OS ten działa płynnie i nie zauważyłem tutaj żadnych lagów oraz przycięć. Jak widzimy, można skroić nowy system nawet na urządzenia, które nie mają zbyt dobrej konfiguracji i za to ukłony w stronę Lenovo. W samym systemie znalazłem bardzo ciekawą funkcję, która odpowiedzialna jest za obsługę gestów. Ruchów, które są rozpoznawane, nie ma dużo, ale mam nadzieje, że będzie to poprawiane. Również czynności, które możemy podpiąć pod tę opcję, nie ma zbyt wiele, ale nie długo pewnie ulegnie to zmianie. Zabrakło mi również możliwości odblokowania ekranu po dwóch puknięciach w niego, tym bardziej że istnieje opcja zablokowania urządzenia właśnie w ten sposób.

Screenshot_2015-03-22-07-44-31 (Kopiowanie)

Mimo wszystko uważam, że wyposażenie tabletu w oprogramowanie jest odpowiednie i cieszę się, że Lenovo nie zarzuciło nas programami, których nigdy nie będziemy używali. A teraz przejdźmy do jakości akumulatora zainstalowanego w urządzeniu.

4. Bateria

Akumulator, jaki tutaj został zastosowany ma pojemność 3450 mAh i według producenta ma wytrzymać 8 godzin. Nie byłbym sobą, gdybym nie sprawdził tego i przeprowadziłem stosowny test. Gdy wyładowywałem baterie, tablet miał: włączone Wi-Fi, jasność ekranu była ustawiona na około 75% oraz grałem w gry 3D. Tablet nie był podłączony do sieci elektrycznej, dopóki stan akumulatora nie osiągnął 5%. Proces opróżniania baterii w ten sposób trwał około 5 godzin. Biorąc pod uwagę, że grałem, jestem w stanie uwierzyć, że podczas mniej wymagających czynności tablet jest w stanie wytrzymać 8 godzin, które deklaruje producent.

Odwrotny proces do przedstawionego powyżej trwał około trzy i pół godziny. Ładowanie odbywało się, gdy poziom baterii spadł do 5%. Podczas uzupełniania akumulatora tablet nie był użytkowany oraz Wi-Fi nie było włączone. Uważam, że taki czas ładowania można uznać za dobry.

Po testach baterii stwierdzam, że jest to mocna strona urządzenia. Będziemy mogli sobie zabrać nasz tablet w podróż i nie martwić się, że nam szybko padnie.

Screenshot_2015-03-21-13-34-13

Screenshot_2015-03-21-13-35-37

Screenshot_2015-03-21-13-35-47

Screenshot_2015-03-21-13-35-58

Powyżej przedstawione są punkty pomiarowe oraz wykresy podczas wyładowywania tabletu.

Screenshot_2015-03-20-05-43-06

Screenshot_2015-03-20-05-44-33

Screenshot_2015-03-20-05-45-24

Powyżej przedstawione są punkty pomiarowe oraz wykresy podczas ładowania tabletu.

5. Podsumowanie

Urządzenie Lenovo Tab 2 A7-10 sprawiło na mnie dobre wrażenie. Mimo nie najlepszej konfiguracji może nam on spokojnie służyć do multimediów. Dzięki swoim małym rozmiarom jest stworzony do przenoszenia i możemy używać go w każdym miejscu. Wykonanie również jest dobre i nie będziemy na nie narzekać. Uważam, że za taką cenę urządzenia to jest bardzo atrakcyjne. Chciałem jeszcze podziękować firmie Lenovo za udostępnienie tabletu do testów.

Screen Shot 03-26-15 at 02.56 PM

Snapdeal-Exclusive-Lenovo-Tab-2-A7-10

  • Tomaszucznzeu

    Ten tekst jest bardzo słabo napisany od strony językowej, są tu dziwaczne sformułowania i zwroty, które nie powinny się znaleźć w recenzji. Proszę sobie wypożyczyć jakiś poradnik pisania jakich pełno i popracować trochę nad językiem, bo razi 😉 Pozdrawiam, przyszły filolog i dziennikarz

    • http://www.mobilnyswiat.com.pl/ MasterThief

      Jeśli Cię to pocieszy to więcej takich recenzji nie będzie 😉 Tablety będzie recenzował ktoś inny 😉

  • Misiek

    Dobra recenzje posiada, wszystko co najważniejsze. Tomaszucznzeu czepiasz się to pisma polityczne tylko recenzja sprzętu, ma być prosta.

  • simon

    ja tylko dodam że warto dokupic za ok 55zł szkło hartowane , poniewaz zwieksza wrazenia dotykowe a w tym tablecie szybka jest jakby półmatowa

  • Fan

    Piękna recenzja! Pogratulować autorowi!

  • Rott

    Wszystko ok ale…Dolby i wyjście słuchawkowe w tym tablecie działają naprawdę super. Dolby nie służy do obsługi wbudowanego głośniczka….trzy wbudowane profile plus IQ świetnie sobie daja radę z podkrecaniem dźwięku , no i oczywiście pozostaje jeszcze możliwość ręcznej korekty ustawień. Według mnie Dolby w tym modelu jest idealne , może dlatego że mam ten tablet z Lolipopem i cos w między czasie zostało zmienione….