Asus Zenfone 2 recenzja

Asus Zenfone 2 recenzja


Wraz z otrzymaniem Honora 7 dostałem informację, że niedługo ma do mnie dojść najnowszy Asus Zenfone 2 w najmocniejszej wersji, czyli z 4 GB pamięci operacyjnej RAM. Zdawało mi się wtedy, że będzie to idealna okazja do porównania obydwu smartfonów. Niestety po otrzymaniu Asusa spotkał mnie niemały zawód, gdy zobaczyłem, że jest to wersja 2 GB. Dopiero pod koniec mojej przygody z tą wersją urządzenia otrzymałem sprzęt, który miał do mnie pierwotnie trafić. Zapraszam do zapoznania się z recenzją Asus Zenfone 2 ZE550ML i ZE551ML.

Zawartość opakowania

Telefon przyszedł do mnie w prostokątnym opakowaniu, na wierzchu którego, widnieje bohater tej recenzji. Po boku opakowania pokazane zostały główne cechy charakterystyczne telefonu (ekran HD, Bluetooth 4.1 itp.). Po wyjęciu kartonika moim oczom ukazał się Asus Zenfone 2 w całej swojej okazałości. Odłożywszy go na bok, zabrałem się za przejrzenie reszty zawartości, która została dostarczona do testów. Tak więc oprócz telefonu, dostajemy w zestawie ładowarkę, kabel USB, słuchawki oraz zestaw papierów, w skład których wchodzą karta gwarancyjna, krótka instrukcja obsługi, naklejka na opakowanie i instrukcja zdjęcia tylnej części obudowy. Jednym słowem standard, jeśli chodzi o wyposażenie. Miłym dodatkiem było dostarczenie telefonu wraz z ochronna klapką na tylną obudowę oraz dedykowanym dla urządzeń z serii Zenfone pokrowcem. Samo opakowanie nie wyróżnia się niczym szczególnym i z pewnością po zakupie telefonu wyląduje głęboko w szafie, gdzie o nim zapomnimy.

Jakość wykonania telefonu

W przypadku testowanego Asusa Zenfone 2 mówimy o 5,5-calowym smartfonie, co obecnie jest często spotykane w urządzeniach od różnych producentów. Mimo, że posiadając stosunkowo duże dłonie to w pewnych momentach miałem problemy z obsługą tak dużego telefonu przy użyciu jednej ręki. Dobrze, że Asus wprowadził usprawnienia systemowe dla osób posiadających podobne kłopoty, ale o tym w późniejszej części recenzji.

Na pierwszy rzut oka telefon wygląda jak typowy przedstawiciel średniej czy też nawet wyższej półki cenowej. Przeważającym elementem przedniej części Zenfone’a 2 jest oczywiście ekran, który zajmuje 72% przedniej powierzchni smartfona. Nad ekranem usytuowane mamy logo Asusa, głośnik (który został pokryty srebrną siateczką), przednią kamerę 5 MPix oraz czujnik oświetlenia. Pod ekranem natomiast znalazło się miejsce dla przycisków systemowych, które nie są w jakikolwiek sposób podświetlane, do czego można jak najbardziej się przyzwyczaić.

W przypadku boków urządzenia mówimy tutaj o pełnym minimalizmie, ponieważ wszystkie przyciski zazwyczaj spotykane na bocznych panelach smartfonów umiejscowione zostały w innym miejscu. Jedynym miejscem po boku jakkolwiek zagospodarowanym jest dolna część prawego boku, gdzie znajdziemy wgłębienie służące do zdjęcia tylnej klapki. Niestety widać, że sprzęt jest odrobinę gruby, ponieważ ma prawie 11 mm grubości (10,9). W dolnej części smartfonu znajduje się port microUSB służący standardowo do ładowania telefonu oraz do łączności z komputerem. Na górnym panelu telefonu znalazło się miejsce dla wyjścia słuchawkowego typu mini-Jack oraz przycisku blokady telefonu, który niestety został umiejscowiony według mnie w złym miejscu, ponieważ zdarzają się trudności z jego dosięgnięciem przez osoby o mniejszych dłoniach. Aby odblokować telefon należy również wcisnąć go stosunkowo mocno, ponieważ nie reaguje na delikatniejszy nacisk.

Tylna obudowa  Asusa Zenfone 2 ZE550ML  pokryta została w całości w plastiku, który sprawia wrażenie aluminium, natomiast w wersji ZE551ML mamy miło wyglądający dla oka efekt szczotkowanego materiału. Na tej części obudowy umieszczone zostały aparat, podwójna dioda błyskowa, dwa przyciski regulacji głośności oraz logo Asusa, Zenfone’a oraz Intela. Do tego na samym dole obudowy umiejscowiony został głośnik. Tylna część telefonu bardzo przypomina rozwiązanie jakie użyło LG w swoich telefonach. Po otworzeniu tylnej klapki, do czego trzeba było użyć trochę więcej siły niż się spodziewałem, naszym oczom ukazuje się miejsce na dwie karty SIM oraz kartę microSD. Niestety nie ma możliwości wyjęcia baterii.

Telefon nie należy z pewnością do najładniej wykonanych urządzeń. Jest to smartfon solidnie wykonany, nie słychać żadnych zgrzytów, wszystkie elementy są bardzo dobrze dopasowane do siebie. Tylna klapka bardzo dobrze przylega do reszty urządzenia, chociaż niestety ASUS nie przyłożył się do jej wykonania, wydaje się odrobinę tandetna, mamy tutaj do czynienia przede wszystkim z plastikiem. Nie każdemu z pewnością może spodobać się fakt, że telefon jest stosunkowo duży, klawisze są usytuowane w dziwnych miejscach, jak i również charakterystyczna dla Zenfonów „łódeczkowata” budowa.

Wyświetlacz

Jest to część telefonu, do której nie sposób się przyczepić. Wykorzystany w urządzeniu jest 5,5-calowy wyświetlacz o rozdzielczości 1280 x 720 pikseli, przez co mamy do czynienia z zagęszczeniem pikseli na poziomie 268 dpi. W wyniku tego można było doliczyć się na ekranie pojedynczych pikseli, ale nie wpływały one kompletnie na komfort użytkowania Asus Zenfone 2 ZE550ML. Zastosowanie wyświetlacza o rozdzielczości tylko HD może budzić wątpliwości i kontrowersje, ale w tej klasie telefonu nie jest potrzebne lepsze rozwiązanie, dodatkowo obciążające baterię i zmniejszające czas działania urządzenia. W przypadku Asus Zenfone 2 ZE551ML mówimy o zastosowaniu wyświetlacza z wyższej półki cenowej, a mianowicie 5,5-calowy wyświetlacz o rozdzielczości 1920 x 1080 pikseli, co przekłada się na zagęszczenie pikseli na poziomie 403 dpi. Dzięki temu piksele może dostrzec tylko użytkownik z naprawdę sprawnym okiem.

Telefony cechowały się bardzo dobrymi, może odrobinę przejaskrawionymi kolorami oraz doskonałymi kątami widzenia. Użytkowanie smartfona w słoneczny dzień nie sprawiało najmniejszych problemów. W zależności od naszych preferencji możemy spokojnie ustawić sobie ustawienia wyświetlanego obrazu za pomocą wbudowanych funkcji kalibracji ekranu lub zdać się na ustawienia automatyczne.

Dobrym rozwiązaniem ze strony Asusa jest pokrycie wyświetlaczy obydwu modeli telefonów szkłem Gorilla Glass 3, które zwiększa wytrzymałość urządzenia. Telefony wspierają dotyk maksymalnie 10 palców jednocześnie, co jest w zupełności wystarczające, a nawet może i niewykorzystywane w całości przez prawie cały czas korzystania z telefonu.

Oprogramowanie

Dostarczone przez firmę Asus modele ZE550ML i ZE551ML działały w oparciu o system operacyjny Android 5.0 Lollipop z autorską nakładką systemową Asus Zen UI. Po chwili użytkowania można zauważyć, że nakładka przypomina wykorzystywaną w telefonach od LG. Mamy tutaj do czynienia z kwadratowymi, lekko zaokrąglonymi ikonkami, które są nasycone różnymi kolorami. Mimo, że system jest naprawdę łatwy w obsłudze, to jego zbyt kolorowa tonacja zaczęła mnie po pewnym czasie użytkowania nużyć i denerwować. Na szczęście po przejechaniu palcem z dolnej krawędzi ekranu, otwiera się menu odpowiedzialne za ustawienia związane z ekranem, gdzie możemy ustawić wszystko według naszego uznania. Jednak w moim przypadku nic to nie pomogło, gdyż menu było nadal zbyt kolorowe jak na moje upodobania. Mimo to, ogrom dostępnych ustawień dla menu jest zachwycający. Mamy tutaj możliwość wybrania aplikacji i widżetów, zmianę tapety, zmianę wyglądu ikon, efektów przewijania, motywów preferencji czy też ustawień czcionki. Dzięki temu ustawienie telefonu pod nasz sposób użytkowania staje się łatwiejszy.

Screenshot_2015-10-06-13-52-04 Screenshot_2015-10-14-15-13-12 Screenshot_2015-10-14-15-12-59 Screenshot_2015-10-14-15-13-29 Screenshot_2015-10-14-15-13-23 Screenshot_2015-10-14-15-13-17

Warto zwrócić uwagę na znajdujące się tutaj ułatwienia i funkcje interfejsu Zen UI. Pierwszym z nich z pewnością jest możliwość obsługi jedną ręką, co niweluje problem obsługi telefonu, który opisywałem wcześniej. Dzięki tej funkcji możemy zdecydować jaki obszar ekranu ma zajmować oglądana przez nas treść, dzięki czemu swobodnie będziemy mogli obsługiwać telefon jedną ręką.

Kolejną przydatną funkcją jest z pewnością Snapview, dzięki któremu możemy zabezpieczyć nasze pliki przed wścibskimi oczyma osoby, której pozwoliliśmy coś zobaczyć na naszym telefonie. Jako uzupełnienie tej funkcji należy zaliczać tryb gościa. Opcja ta pozwoli nam na całkowite zabezpieczenie naszych wiadomości, kont, zainstalowanych aplikacji czy też wykonanych zdjęć lub  nagrań wideo przed innymi osobami. Jeśli obawiamy się o to, że druga osoba wykona z naszego telefonu połączenie, opcję tą również możemy wyłączyć korzystając z trybu gościa.

Jeśli mamy w domu małe dzieci to funkcja Tryb dla dzieci będzie z pewnością często przez nas wykorzystywana. Pozwala ona na wybranie aplikacji i treści, do których nasze dziecko będzie miało dostęp. Pozwoli to na zabezpieczenie naszych pociech przed dostępem do wszelkich szkodliwych i niepożądanych przez nas treści, ale również zapobiegnie przed wykonaniem jakichkolwiek połączeń.

Oprócz wyżej wymienionych przeze mnie funkcji, które uznałem za bardzo przydatne, swoje miejsce w Asusie Zenfone 2 znalazły również:

  • tryb łatwy – pozwalający na ustawienie interfejsu w taki sposób, żeby na ekranie znalazły się tylko najbardziej potrzebne i podstawowe funkcje;
  • wybudzanie ekranu dwukrotnym stuknięciem w ekran – funkcja przydająca się ze względu na niezbyt dobre usytuowanie przycisku blokady ekranu;
  • możliwość ustawienia powiadomień dla aplikacji – decydujemy, które powiadomienia będą miały dla nas priorytet lub które mają się nie wyświetlać;

Niestety Asus zadbał również o preinstalację wielu niezbyt potrzebnych aplikacji, zajmujących tylko miejsce. Gdyby można było je usunąć nie byłoby problemu, ale ta opcja została pominięta, więc musimy się pogodzić z obecnością takich programów jak np.: Omlet Chat, Party Link (pozwala na łączenie się z urządzeniami w pobliżu i udostępnianie zdjęć między nimi), Share Link (umożliwia łączenie z urządzeniami i udostępnianie plików), SuperNote (program do robienia notatek, przydatny gdyby nie było zainstalowanej już aplikacji Szybka Notatka) czy też Lustro (czyli aplikacja symulująca lusterko, kompletnie niepotrzebna zważywszy, że to samo można uzyskać przy użyciu przedniego aparatu). Znajdą się również aplikacje przydatne takie jak na przykład Remote Link, czyli jednym słowem wirtualny pilot, Photo Collage, czyli program do tworzenia kolaży ze zdjęć czy znany już z Zenfonów pierwszej generacji What’s Next, czyli oś czasu pozwalająca chronologicznie wyświetlać następujące wydarzenia.  Miłym dodatkiem była obecność pakietu Office.

Screenshot_2015-10-11-14-20-29 Screenshot_2015-10-11-14-20-39 Screenshot_2015-10-11-14-20-43 Screenshot_2015-10-11-14-20-48 Screenshot_2015-10-11-14-21-14 Screenshot_2015-10-11-14-23-11 Screenshot_2015-10-11-14-24-28 Screenshot_2015-10-11-14-24-46 Screenshot_2015-10-11-14-25-45

Bardzo interesującym zjawiskiem jest nie do końca przetłumaczone menu telefonu, gdzie możemy spotkać albo zwroty tylko w języku angielskim lub angielską terminologię z przetłumaczoną nazwą w nawiasie obok. Mimo, że jest to zapewne niedopatrzenie ze strony osób odpowiedzialnych za oprogramowanie i z pewnością zostanie ten błąd poprawiony z czasem, niemniej jednak wpłynęło to na odbiór urządzenia. Takie rzeczy nie powinny się przytrafiać.

Screenshot_2015-10-11-14-19-55 Screenshot_2015-10-11-14-33-29 Screenshot_2015-10-13-01-06-59

Aparat

Współcześnie aparat montowany w obudowach telefonów jest w większości przypadków jednym z decydujących czynników odnośnie kupna danego modelu telefonu. Obecnie na rynku mamy podział na smartfony mogące pochwalić się swoimi zdjęciami, jak i sytuację odwrotną. Gdzie plasują się dwa testowane przeze mnie Asus Zenfone 2? Śmiem twierdzić, że gdzieś pośrodku, ponieważ zdjęcia robione za ich pomocą nie należą do najlepszych, ale jednocześnie nie możemy powiedzieć, że są one jednym słowem słabe czy też katastrofalne. Na ekranie telefonu wyglądają one naprawdę ładnie, to samo trzeba powiedzieć, gdy przeglądamy je na ekranie tableta czy laptopa. Jest jednak jedno „ale”. Jeśli chcemy je zobaczyć w oryginalnej rozdzielczości, to natrafiamy niestety w tym momencie na wiele skaz i niedociągnięć na zrobionych tymi urządzeniami aparatem. Widoczne jest wtedy brak szczegółowości na niektórych zdjęciach, na niektórych źle dobrana jest jasność, a na innych widoczny jest brak ostrości. Przyjrzyjcie się poniższym zdjęciom i sami oceńcie:

Fajnym rozwiązaniem ze strony Asusa jest wprowadzenie ręcznego trybu robienia zdjęć, gdzie możemy ustawić sobie od podstaw aparat (balans bieli, ISO, ekspozycja, makro). Zresztą producenci w kwestii ilości dostępnych trybów naprawdę się postarali, są one ciekawe i warto było się nimi zainteresować. Do trybów tych należą: automatyczny, wspomniany wcześniej ręczny, HDF, Upiększanie, Duża rozdzielczość (zdjęcia są robione w rozdzielczości 8192 x 6144), słabe oświetlenie (zdjęcia robione w rozdzielczości do 3 Mpix), Noc, Głębia ostrości, Efekt (pikselizacja, negatyw, sepia, krawędź, komiks, ołówek, śnieg, miłość, klasyczne i LOMO), Selfie, Animacja GIF, Panorama, Miniatura, Cofanie w czasie, PanoSphere, Usuwanie inteligentne (pozwala na usuwanie obiektów w ruchu), Z uśmiechem, Zwolnienie i Upływ czasu. Jak widać lista trybów jest naprawdę imponująca i zachęca do zapoznania się z nimi.

Screenshot_2015-10-11-14-19-18 Screenshot_2015-10-11-14-19-15 Screenshot_2015-10-11-14-19-11 Screenshot_2015-10-11-15-09-46

Wydajność i multimedia

Specyfikacja techniczna Asus Zenfone 2 ZE550 ML:

Nazwa urządzenia Asus ZE550ML
Procesor Intel Atom Z3560, 4 x 1,83 GHz
GPU PowerVR G6430
Pamięć RAM 2 GB RAM
Pamięć wewnętrzna 16 GB + możliwość rozszerzenia o kolejne 64 GB (slot na karty microSD)
Ekran wyświetlacz 5,5” o rozdzielczości 1280 x 720 pikseli (stosunek obudowy do ekranu ~70,8%)
Aparat główny Obiektyw 13 MPix, 4128 x 3096 pikseli, wideo 1080p/30fps
Aparat przedni Obiektyw 5 MPix, wideo 1080p/30fps
Komunikacja Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 4.0, GPS z A-GPS, GLONASS, microUSB v2.0
Czujniki Akcelerometr, kompas, żyroskop, czujnik gestów,
Wymiary, waga 152.5 x 77.2 x 10.9 mm, waga: 170 g
Oprogramowanie, akumulator Android 5.0 Lollipop z ZenUI, akumulator o pojemności 3000 mAh

Specyfikacja techniczna Asus Zenfone 2 ZE551 ML:

Nazwa urządzenia Asus ZE551ML
Procesor Intel Atom Z3580, 4 x 2,3 GHz
GPU PowerVR G6430
Pamięć RAM 4 GB RAM
Pamięć wewnętrzna 32 GB + możliwość rozszerzenia o kolejne 64 GB (slot na karty microSD)
Ekran wyświetlacz 5,5” o rozdzielczości 1280 x 720 pikseli (stosunek obudowy do ekranu ~70,8%)
Aparat główny Obiektyw 13 MPix, 4128 x 3096 pikseli, wideo 1080p/30fps, autofocus, podwójna dioda LED,
Aparat przedni Obiektyw 5 MPix, wideo 1080p/30fps
Komunikacja Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 4.0, GPS z A-GPS, GLONASS, microUSB v2.0
Czujniki Akcelerometr, kompas, żyroskop, czujnik gestów,
Wymiary, waga 152.5 x 77.2 x 10.9 mm, waga: 170 g
Oprogramowanie, akumulator Android 5.0 Lollipop z ZenUI, akumulator o pojemności 3000 mAh

Zarówno wersja ZE550ML jak i ZE551ML, wyposażone zostały w bardzo wydajne podzespoły. W przypadku wersji ZE550ML mówimy o procesorze Intel Atom Z3560, 2 GB pamięci operacyjnej RAM oraz układem graficznym PowerVR G6430. Całość pozwoliła na bardzo komfortowe działanie urządzenia, pamięci praktycznie nie brakowało dla żadnej z zainstalowanych aplikacji, chyba, że zapominałem je wyłączać po jednym lub dwóch dniach ciągłego ich użytkowania. Nie zauważyłem również żadnych przycięć animacji, a błędy krytyczne aplikacji zdarzyły mi się jedynie dwukrotnie w ciągu trzytygodniowego użytkowania telefonu. Przeglądanie stron internetowych, nawet tych z bardzo dużą ilością informacji do załadowania, było całkowicie bezproblemowe. Brak włączonych aplikacji w tle umożliwiał na przeglądanie Internetu bez konieczności ponownego ładowania kart. Jednakże wraz z działaniem większej ilości aplikacji, należało się spodziewać, że efekt ten nie potrwa długo. W przypadku wersji ZE551 Asus zastosował jeszcze mocniejsze podzespoły, a mianowicie procesor Intel Atom Z3580, 4 GB pamięci operacyjnej RAM (jako ciekawostkę podam informację, że w chwili swojej premiery model ten był jedynym smartfonem z taką ilością RAM na rynku) oraz identyczny jak w przypadku ZE550LM układ graficzny, czyli PowerVR G6430. I wierzcie mi lub nie, ale czuć moc w tym telefonie. Nie ma tutaj mowy o żadnym przycięciu aplikacji, animacji, ani o spowolnieniu w działaniu urządzenia. Pamięci operacyjnej jest w tym urządzeniu tak wiele, że nie musimy się kompletnie przejmować ponownym ładowaniem aplikacji, o grach nie wspominając. Przez okres testów ani razu nie udało mi się zapełnić w całości pamięci, tak więc mogłem się w pełni cieszyć szybkim przełączaniem pomiędzy włączonymi wcześniej tytułami. Na obydwu Asusach przetestowałem ich kilka: World of Tanks, GTA: San Andreas, Marvel Contest of Champions, Fifa 16: Ultimate Team i w końcu Mortal Kombat X. Nie sprawiły one żadnych problemów zarówno dla ZE550ML jak i ZE551ML, chociaż muszę przyznać, że obydwa telefony potrafiły się zauważalnie zagrzać podczas dłuższego czasu gry. Niestety problem tkwił w zbyt szybkim rozładowywaniu się baterii. O ile słabsza wersja po aktualizacji systemowej pozwalała na osiągnięcie nawet do 4,5 godziny pracy urządzenia na włączonym ekranie, z aktywnym Wi-Fi, tak wersja ZE551ML rozładowywała się po około 3 godzinach (średnio około 2 godziny 40 minut). Jak widać wykorzystanie bardziej zasobożernych podzespołów w przypadku ZE551ML, z jednoczesnym pozostawieniem akumulatora o pojemności 3000 mAh, nie opłaciło się producentom. W przypadku wersji mocniejszej mamy możliwość szybkiego ładowania baterii, co pozwala na naładowanie jej do 60% w około 40 minut, do poziomu maksymalnego trwało to już i tak 2 godziny.

Wyniki testów benchmarkowych przeprowadzonych dla obydwu modeli Asusa Zenfone 2 przedstawione zostały poniżej:

Asus ZE550ML

AnTuTu Benchmark 40472 pkt
GeekBench 749 pkt (jeden wątek)/2307 pkt (wiele wątków)
3DMark Ice Storm Maxed out!
3DMark Ice Storm Extreme Maxed out!
3DMark Ice Storm Unlimited 18573 pkt
3DMark Slim Shot  Brak wyniku (test nie zadziałał)
GFXBench (Manhattan) 1286 frames (21 FPS)
PCMark Brak wyniku (test nie zadziałał)

Screenshot_2015-09-30-19-37-31 Screenshot_2015-09-30-19-17-38 Screenshot_2015-09-30-19-17-35 Screenshot_2015-09-30-19-17-31 Screenshot_2015-09-30-19-17-26 Screenshot_2015-09-30-18-49-58 Screenshot_2015-09-30-18-46-23 Screenshot_2015-09-30-18-46-18 Screenshot_2015-09-30-18-46-14 Screenshot_2015-09-30-18-45-20 Screenshot_2015-10-13-01-45-38 Screenshot_2015-10-13-01-45-34 Screenshot_2015-10-13-01-43-37 Screenshot_2015-10-13-01-43-24 Screenshot_2015-10-13-01-35-25 Screenshot_2015-10-13-01-35-20 Screenshot_2015-10-13-01-30-05 Screenshot_2015-10-13-01-29-59 Screenshot_2015-10-13-01-23-59 Screenshot_2015-10-13-01-23-56 Screenshot_2015-10-13-01-23-50 Screenshot_2015-09-30-19-59-28 Screenshot_2015-09-30-19-59-22 Screenshot_2015-09-30-19-59-06 Screenshot_2015-09-30-19-38-17 Screenshot_2015-09-30-19-38-13 Screenshot_2015-09-30-19-38-07

Asus ZE551ML

AnTuTu Benchmark 47504 pkt
GeekBench 906 pkt (jeden wątek)/2817 pkt (wiele wątków)
3DMark Ice Storm Maxed out!
3DMark Ice Storm Extreme 9572 pkt
3DMark Ice Storm Unlimited 19487  pkt
3DMark Slim Shot  Brak wyniku (test nie zadziałał)
GFXBench 405,8 frames (6,5 FPS)
PCMark 5525 pkt

 Screenshot_2015-10-13-01-13-00 Screenshot_2015-10-13-01-14-20 Screenshot_2015-10-13-01-14-25 Screenshot_2015-10-13-01-14-33 Screenshot_2015-10-13-01-19-29 Screenshot_2015-10-13-01-19-32 Screenshot_2015-10-13-01-19-50 Screenshot_2015-10-13-01-25-09 Screenshot_2015-10-13-01-25-22 Screenshot_2015-10-13-01-30-11 Screenshot_2015-10-13-01-30-15 Screenshot_2015-10-13-01-35-23 Screenshot_2015-10-13-01-35-28 Screenshot_2015-10-13-01-43-53 Screenshot_2015-10-13-01-44-20 Screenshot_2015-10-13-01-44-24 Screenshot_2015-10-20-01-02-43 Screenshot_2015-10-20-01-02-47 Screenshot_2015-10-20-01-02-50 Screenshot_2015-10-20-01-24-41 Screenshot_2015-10-20-01-24-46

W przypadku zainstalowanego odtwarzacza filmów, mamy tutaj do czynienia z podstawową aplikacją pozwalającą na odtworzenie plików mp4 oraz mkv (i to z problemami). Oglądanie filmów czy seriali z napisami na tym urządzeniu również jest niemożliwe, ponieważ odtwarzacz nie widział napisów w żadnym z popularnych formatów tekstowych. Nieodzowne było więc zainstalowanie playera ze sklepu Google Play. W przypadku odtwarzacza muzyki mamy tutaj do czynienia z odtwarzaczem zdolnym do odtworzenia plików typu MP3/WAV/eAAC+. Niestety nie jest on zbyt dobrą stroną telefonu, ponieważ dźwięk wydobywający się z głośników jest odrobinę stłumiony. Dobrze, że mamy możliwość zastosowania equalizera, który poprawia jakość muzyki. Nie ma natomiast tego problemu jeśli chodzi o słuchanie muzyki na słuchawkach, zarówno tych dostarczonych do kompletu przez producenta jak i innych modeli.

Screenshot_2015-10-11-14-59-27 Screenshot_2015-10-11-14-59-36 Screenshot_2015-10-11-14-59-55

Podsumowanie

Słowem podsumowania muszę stwierdzić, że testowanie obydwu modeli Asusa Zenfone 2 przyniosło mi niesamowitą frajdę. Oczywiście nie jest to telefon pozbawiony wad, które z pewnością mogą niektórych zdenerwować i zrazić przed zakupem tego smartfona. Powiedzmy sobie szczerze, że porównując aparat i baterię, czyli dwie największe wady tych modeli, do konkurencyjnych urządzeń w tym samym przedziale cenowym, Asusy wypadają słabo. Jednakże, cechą ratującą je będzie z pewnością ich bardzo wysoka wydajność oraz ciekawy design. Więc jeśli chcecie mieć ładnie wyglądający telefon, na którym zarazem będziecie dużo grać, jest to dla Was idealny wybór. Przymknięcie oko na wady pozwoli cieszyć się naprawdę udanym telefonem.

Asus Zenfone 2 ZE550ML i ZE551ML zostały dostarczone do testów dzięki uprzejmości firmy Asus Polska. Wersja ZE550ML nie jest dostępna w Polsce, natomiast ZE551ML można kupić za 1499 złotych.

Jakość Wydajność

Asus Zenfone 2 ZE550ML Zalety Wady
hqdefault
  • Bardzo dobra wydajność
  • Ekran HD
  • Dobra w porównaniu z ZE551ML bateria
  • Dobre zdjęcia przy odpowiednim świetle
  • Dobrze zoptymalizowany system
  • Bardzo dobry interfejs
  • Bardzo fajny design
  • Dużo interesujących trybów robienia zdjęć

 

  • Rozmieszczenie przycisków nie dla każdego
  • Szybko zapełniająca się pamięć urządzenia
  • Hybrydowy slot
  • Bateria i tak nie jest aż tak dobra
  • Nie w pełni przetłumaczone menu
Asus Zenfone 2 ZE551ML Zalety Wady
 ASUS-ZenFone-2-730x600
  • Jeszcze lepsza wydajność
  • Ekran FHD
  • Dobre zdjęcia przy odpowiednim świetle
  • Dobrze zoptymalizowany system
  • Bardzo dobry interfejs
  • Bardzo fajny design
  • Dużo interesujących trybów robienia zdjęć
  • Przystępna cena

 

  • Rozmieszczenie przycisków nie dla każdego
  • Szybko zapełniająca się pamięć urządzenia
  • Hybrydowy slot
  • Brak dostępu do baterii
  • Słabe zdjęcia przy złym świetle
  • Bardzo słaba bateria
  • Nie w pełni przetłumaczone menu